Pikantna jagnięcina
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Sałatka: 6 ogórków
1 łyżeczka soli
2 szklanki niskotłuszczowego jogurtu
1/2 szklanki świeżych liści mięty, posiekanych
1 i 1/2 łyżeczki cukru
Pozostałe: 1 łyżka stołowa nasion kopru włoskiego
1 łyżka nasion gorczycy
1 łyżka nasion kminku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 całe ząbki czosnku
2 łyżki świeżego soku z cytryny
2 kg mięsa jagnięcego bez kości
gałązki mięty do przybrania
Sałatka: 6 ogórków
1 łyżeczka soli
2 szklanki niskotłuszczowego jogurtu
1/2 szklanki świeżych liści mięty, posiekanych
1 i 1/2 łyżeczki cukru
Pozostałe: 1 łyżka stołowa nasion kopru włoskiego
1 łyżka nasion gorczycy
1 łyżka nasion kminku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 całe ząbki czosnku
2 łyżki świeżego soku z cytryny
2 kg mięsa jagnięcego bez kości
gałązki mięty do przybrania
Przygotowanie:
Pociąć ogórka w drobne paski, zostawić nieco obranej skórki. W średniej misce wymieszać ogórki z 1/4 łyżeczki soli, pozostawić na 10 min. Odsączyć płyn lekko dociskając ogórki. Dodać jogurt, miętę, cukier i pozostałe 3/4 łyżeczki soli. Przykryć i przechowywać w lodówce.
W młynku lub moździerzu rozdrobnić nasiona kopru, gorczycy, kminku, sól, pieprz, tymianek i goździki. W małej miseczce wymieszać czosnek i sok z cytryny z przyprawami. Marynatą dokładnie natrzeć mięso. Położyć na gorący ruszt grilla i piec 25 min. na 1 stronie. Upieczone mięso zdjąć na talerz i pokroić w plasterki. Udekorować gałązkami mięty. Podawać z sałatką z ogórka.
Pociąć ogórka w drobne paski, zostawić nieco obranej skórki. W średniej misce wymieszać ogórki z 1/4 łyżeczki soli, pozostawić na 10 min. Odsączyć płyn lekko dociskając ogórki. Dodać jogurt, miętę, cukier i pozostałe 3/4 łyżeczki soli. Przykryć i przechowywać w lodówce.
W młynku lub moździerzu rozdrobnić nasiona kopru, gorczycy, kminku, sól, pieprz, tymianek i goździki. W małej miseczce wymieszać czosnek i sok z cytryny z przyprawami. Marynatą dokładnie natrzeć mięso. Położyć na gorący ruszt grilla i piec 25 min. na 1 stronie. Upieczone mięso zdjąć na talerz i pokroić w plasterki. Udekorować gałązkami mięty. Podawać z sałatką z ogórka.