Pijane śliweczki z serem i orzechami

4 stycznia 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

pyszna i efektowna przekąska na przyjęcie

składniki:

  • śliwki suszone bez pestek, najlepsze będą kalifornijskie (nasze polskie wędzone mają zbyt dymny posmak do tych koreczków)
  • 100 ml brandy albo miodu pitnego
  • 1 łyżeczka ksylitolu (albo miodu)
  • 100 g sera białego (użyłam twarożku Capri)
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego ekologicznego
  • 1 czubata łyżka posiekanych drobno albo zmielonych orzechów włoskich
  • do przybrania: 2 plasterki kandyzowanego kiwi
  • sos:
  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego ekologicznego
  • 1 łyżka ksylitolu (albo miodu)
  • 1-2 łyżki posiekanych drobniutko albo zmielonych orzechów włoskich
  • sposób przygotowania: Śliwki włożyć do słoiczka i zalać brandy zmieszaną z miodem. odstawić na noc do lodówki. Śliwki dokładnie osączyć (brandy można wypić albo dodać do innego dania). Serek rozetrzeć z jogurtem i posiekanymi orzechami. Wyłożyć po 0,5 łyżeczki na każdą śliwkę, koreczki nadziać na wykałaczki. Każdego posypać odrobiną rozdrobnionych orzechów i ozdobić kawałeczkiem kandyzowanego kiwi. Podawać ułożone koliście na talerzu, z dodatkiem sosu.

    Mało efektowny talerzyk zawinęłam po prostu w folię aluminiową i od razu nabrał „klasy” :-)

    Sos: jogurt rozetrzeć z miodem i posiekanymi orzechami. Podawać do pijanych śliwek.

    file1294137757