Pij napar z tej rośliny. Układ moczowy i trawienny odczuje ulgę

1 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Wiosną i latem możemy zbierać młodą pokrzywę i wykorzystać jej drogocenne składniki do poprawy naszego zdrowia oraz kondycji włosów, paznokci i cery. Młoda pokrzywa to bowiem wyborna skarbnica naturalnych minerałów i witamin. Dobrze jest pić napar ze świeżej pokrzywy, można ją również wykorzystać do sporządzenia sałatki, zupy lub rewitalizującego koktajlu.

herbata z pokrzywy

Najwięcej walorów zdrowotnych mają młode liście pokrzywy z górnych pędów. Są one cennym źródłem witamin A, B, C oraz K, a także makroelementów i mikroelementów – magnezu, fosforu, wapnia, potasu, sporej ilości żelaza, jodu, sodu i krzemu. Zawiera także flawonoidy, fitosterole, histaminę, serotoninę i karotenoidy oraz sporo błonnika i antyoksydantów.

Picie naparu z pokrzywy działa korzystnie na układ moczowy, trawienny, a także na krążenie. Ma działanie moczopędne i detoksykujące zatem wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu i bakterii z nerek oraz pęcherza oraz wydalanie z organizmu szkodliwych substancji. Ze względu na sporą zawartość żelaza pokrzywa jest także polecana jako wsparcie przy walce z anemią oraz przy zaburzeniach menstruacyjnych oraz jako środek do wzmacnia odporności oraz poprawiania kondycji włosów, skóry i paznokci.

Napar z pokrzywy powinny także pić osoby zmagające się z reumatyzmem lub stanami zapalnymi. W medycynie ludowej pokrzywa stosowana była pomocniczo w nieżycie żołądka i jelit, a badania udowadniają, że wspomaga pracę wątroby i trzustki oraz reguluje wydzielanie żółci. Dodaje też wigoru i witalności i jest znanym remedium na zmęczenie. Herbata z pokrzywy może również okazać się niezwykle przydatna przy usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, redukując jednocześnie obrzęki ciała i pomagając w powrocie do optymalnej wagi.

pokrzywa

Zbiory  pokrzywy powinny zakończyć się, zanim roślina zakwitnie. Ziele należy zrywać w rękawiczkach, aby uniknąć nieprzyjemnego podrażnienia skóry. Po zebraniu roślinę należy opłukać pod bieżącą wodą. Napar z pokrzywy możemy przygotować nie nie susząc jej, a jedynie zalewając wrzątkiem. Jeśli chcemy zrobić zapasy i zdecydujemy się na suszenie najlepszym sposobem jest wykorzystanie suszarki do żywności. Świeże pędy pokrzywy zawierają jednak więcej substancji prozdrowotnych niż susz.

Napar z pokrzywy można wykonać z suszu lub świeżo zerwanych liści. W celu wykonania herbaty pokrzywowej należy zalać czubatą łyżeczkę przygotowanego zioła wrzącą wodą. Jeśli używamy pokrzywy suszonej, napój należy parzyć przez ok. 2 min. Dłużej pozostawiony susz nadaje naparowi większych właściwości moczopędnych. Świeże liście pokrzywy parzymy jeszcze krócej, ok. pół minuty. Napar można pić na czczo, ale maksymalnie dwa razy dziennie.