Pietruszkowa herbata – działanie i przepis

19 lutego 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Czy wiecie, że pietruszka posiada wiele właściwości zdrowotnych? Można ją wykorzystać nie tylko w sałatkach czy przystawkach, ale też jako główny składnik herbaty.

herbata

Zapobiega nowotworowi

W pietruszce znajduje się mirystycyna, która powoduje zmniejszenie prędkości rozprzestrzeniania się nowotworu w organizmie. Dodatkowo hamuje rozwoju nowotworowi znajdującego się w płucach oraz żołądku. Jest to naturalny związek hamujący wzrost komórek nowotworowych.

Ochrona mózgu

Substancje toksyczne, metale ciężkie i pestycydy powodują uszkodzenia układu nerwowego lub mózgu. Toksyny mogą być bardzo niebezpieczne dla organizmu powodując zakłócenie lub uszkodzenie pracy mózgu. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o układ nerwowy.

mozg

Zapobieganie stanom zapalnym

Zapalenie stawów, kości oraz inne choroby można w łatwy sposób zniwelować pijąc herbatę pietruszkową. Pietruszka zawiera witaminę C i zmniejsza poziom CRP, który w nadmiarze prowadzi do stanu zapalnego.

Przepis na pietruszkową herbatkę

Składniki:

  • Natka pietruszki 4-5 łodyg
  • Woda -3 kubki
  • Pół cytryny
  • Miód – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Do garnka  wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia na małym ogniu. Następnie dodaj posiekaną pietruszkę i pół cytryny. Teraz zdejmij garnek z ognia i odstaw na 5 minut. Usuń z wody  pietruszkę i cytrynę. Dodaj 1 łyżeczkę miodu i gotowe.

Pij herbatkę raz dziennie, a Twoje zdrowie poprawi się radykalnie, a  ciało będzie chronione przed wszelkimi chorobami, a także nowotworem.

 

 

zobacz również:

Mięta i jej właściwości dla zdrowia – jak działa?

Melisa relaks i ukojenie

Oczyszczające działanie ziół i warzyw – czy zioła odchudzają?

Jak w domu sadzić zioła w doniczkach? Kuchenny miniogródek