Pietruszkowa herbata – działanie i przepis
Czy wiecie, że pietruszka posiada wiele właściwości zdrowotnych? Można ją wykorzystać nie tylko w sałatkach czy przystawkach, ale też jako główny składnik herbaty.
Zapobiega nowotworowi
W pietruszce znajduje się mirystycyna, która powoduje zmniejszenie prędkości rozprzestrzeniania się nowotworu w organizmie. Dodatkowo hamuje rozwoju nowotworowi znajdującego się w płucach oraz żołądku. Jest to naturalny związek hamujący wzrost komórek nowotworowych.
Ochrona mózgu
Substancje toksyczne, metale ciężkie i pestycydy powodują uszkodzenia układu nerwowego lub mózgu. Toksyny mogą być bardzo niebezpieczne dla organizmu powodując zakłócenie lub uszkodzenie pracy mózgu. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o układ nerwowy.
Zapobieganie stanom zapalnym
Zapalenie stawów, kości oraz inne choroby można w łatwy sposób zniwelować pijąc herbatę pietruszkową. Pietruszka zawiera witaminę C i zmniejsza poziom CRP, który w nadmiarze prowadzi do stanu zapalnego.
Przepis na pietruszkową herbatkę
Składniki:
- Natka pietruszki 4-5 łodyg
- Woda -3 kubki
- Pół cytryny
- Miód – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia na małym ogniu. Następnie dodaj posiekaną pietruszkę i pół cytryny. Teraz zdejmij garnek z ognia i odstaw na 5 minut. Usuń z wody pietruszkę i cytrynę. Dodaj 1 łyżeczkę miodu i gotowe.
Pij herbatkę raz dziennie, a Twoje zdrowie poprawi się radykalnie, a ciało będzie chronione przed wszelkimi chorobami, a także nowotworem.
zobacz również:
Mięta i jej właściwości dla zdrowia – jak działa?
Melisa relaks i ukojenie
Oczyszczające działanie ziół i warzyw – czy zioła odchudzają?
Jak w domu sadzić zioła w doniczkach? Kuchenny miniogródek