Piersi z kurczaka z patelni grillowej z surówką
Piersi z kurczaka z patelni grillowej z surówką
Piersi z kurczaka marynowane z patelni grillowej z surówką paprykowo-arbuzową :
Danie akurat na sezon grillowy- można robię oczywiście na grillu ogrodowym.
Czas : 30 minut
Składniki :
Mięso :
1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
3 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
papryka mielona
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka konfitury z żurawiny
Surówka :
2 papryki ( po ¼ czerwonej, zielonej, żółtej, pomarańczowej )
1 średnia cebula
½ jabłka
plaster arbuza
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz mielony
cukier
3 łyżki oleju słonecznikowego
Zrobić marynatę z 3 łyżek oleju, sosu sojowego, szczypty soli, pieprzu , mielonej papryki i konfitury żurawinowej .Macerować mięso na kilka godzin ( trzymać w lodówce ).Rozgrzać patelnię grillowi ( grill elektryczny lub ogrodowy ).Piec piersi obracając aż zarumienią się i będą usmażone ( czas zależy od grubości piersi – na patelni grillowej średnie piersi piecze się po ok. 5 min z każdej strony ).
W tym czasie kiedy mięso piecze się pokroić w piórka cebulę , papryki w cienkie paseczki, arbuz ( po obcięciu skórki ) w kostkę , a jabłko utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Wymieszać . Polać dresingiem zrobionym z 3 łyżek oleju, soku z cytryny . Doprawić solą , pieprzem i cukrem do smaku.
Podawać z pieczonymi ziemniakami , chlebkami pita opieczonymi na grillu, lub bagietką zapiekaną w piekarniku ( lub opiekaną na grillu )
nadesłane: Babciagramolka