Piersi z kurczaka po jamajsku

12 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowane piersi z kurczaka po jamajsku
Składniki:
1 osełka niesolonego masła
2 ząbki czosnku, posiekane
8 łyżeczek plus 2 łyżki chilli w proszku
2 łyżki miodu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
4 piersi z kurczaka
2 łyżki plus 2 łyżeczki kminku mielonego
8 łyżeczek oleju rzepakowego
½ szklanki śmietany kremówki
¼ szklanki posiekanej natki pietruszki, plus kilka całych liści
1 szklanka rozdrobnionego sera pleśniowego
Przygotowanie:
Roztopić masło w garnku, na średnim ogniu. Dodać czosnek i gotować przez 1 min. Dodać 2 łyżki chilli i gotować przez 10 sek. Dodać miód, doprawić solą i pieprzem. Odłożyć około ¼ szklanki sosu do ozdoby. Posmarować każdą stronę piersi kurczaka 1 łyżeczką chilli, kminkiem, solą i pieprzem. Pokropić olejem rzepakowym. Grillować na średnim ogniu, aż mięso się ładnie zarumieni. Polewać kurczaka sosem i grillować jeszcze ok. 5 min. Wymieszać śmietanę z pietruszką i serem i doprawić solą i pieprzem. Na każdy kawałek kurczaka położyć łyżkę sosu z sera pleśniowego. Pokropić odłożonym sosem czosnkowym. Udekorować pietruszką.