Piersi drobiowe w glazurze brzoskwiniowej

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Szczególnie smakuje mi zestawienie smaku smażonego drobiu ze smakiem brzoskwini.

Czas : 30 minut

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki dobrej konfitury brzoskwiniowej
  • olej z pestek winogron
  • 1/4  łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
  • 1/2  łyżeczki mielonej papryki
  • sól morska
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szklanki syropu od brzoskwiń
  • 2 połówki brzoskwini z syropu
  • maggi

Zrobić marynatę z oleju, konfitury brzoskwiniowej, pieprzu, soli  i mielonej papryki. Natrzeć przecięte wzdłuż  piersi z kurczaka. Zostawić na 1 godzinę. Odsączyć z marynaty. Na patelni rozgrzać olej  (2 łyżki). Smażyć piersi kurczaka na rumiano z obu stron (2 minuty – przewrócić, 2 minuty – przewrócić, 2 minuty- przewrócić i jeszcze raz 2 minuty), dodając w trakcie smażenia pozostałą marynatę. Dodać masło, podlać syropem i dusić aż ilość płynu zredukuje się o połowę (pilnować bo mimo tego, że syrop jest mało słodki sos ma tendencje do przywierania do ścianek naczynia – a jak się za mocno z karmelizuje to gorzknieje).  Doprawić do smaku maggi, pieprzem.

file1301929628



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz