Piersi drobiowe w glazurze brzoskwiniowej
Szczególnie smakuje mi zestawienie smaku smażonego drobiu ze smakiem brzoskwini.
Czas : 30 minut
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki dobrej konfitury brzoskwiniowej
- olej z pestek winogron
- 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- sól morska
- 1 łyżka masła
- ¼ szklanki syropu od brzoskwiń
- 2 połówki brzoskwini z syropu
- maggi
Zrobić marynatę z oleju, konfitury brzoskwiniowej, pieprzu, soli i mielonej papryki. Natrzeć przecięte wzdłuż piersi z kurczaka. Zostawić na 1 godzinę. Odsączyć z marynaty. Na patelni rozgrzać olej (2 łyżki). Smażyć piersi kurczaka na rumiano z obu stron (2 minuty – przewrócić, 2 minuty – przewrócić, 2 minuty- przewrócić i jeszcze raz 2 minuty), dodając w trakcie smażenia pozostałą marynatę. Dodać masło, podlać syropem i dusić aż ilość płynu zredukuje się o połowę (pilnować bo mimo tego, że syrop jest mało słodki sos ma tendencje do przywierania do ścianek naczynia – a jak się za mocno z karmelizuje to gorzknieje). Doprawić do smaku maggi, pieprzem.