Pierś z perliczki podana na musie jabłkowym z sosem rabarbarowo- truskawkowym z olejem rzepakowym
Artykuł zewnętrzny
składniki
- 1 pierś z perliczki
marynata
- 3 łyżki miodu kurpowskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki musztardy
- 1 cytryna
- 6 łyżek soku ananasowego
- szczypta chilli
mus jablkowy
- 2 jabłka grójeckie
- cukier brązowy do smaku
- cynamon do smaku
- sok z cytryny
dodatkowo
- rabarbar
- truskawki kaszubskie
- olej rzepakowy
- cukier brązowy
- 50 ml wino czerwone.Wykonanie
Marynata
Wycisnąć sok z cytryny wlać do miseczki, dodać olej rzepakowy,miód,musztardę,sos ananasowy i wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty władamy pierś z perliczki, zostawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu. Pieczemy na rozgrzanym grillu kładziemy tackę wysmarowaną olejem rzepakowym na, który układamy naszą pierś, przewracając co jakiś cza na drugą stronę. Pierś grillujemy do miękkości.
Sos rabarbarowo-truskawkowy
Na patelnię wsypujemy cukier brązowy,dodajemy wino,dodajemy rabarbar pokrojony na nieduże kawałki, truskawki redukujemy do 1/2 objętości.Doprawiamy do smaku.
mus jabłkowy
Jabłka myjemy,obieramy usuwamy gniazda nasienne kroimy na ósemki.Do garnka wkładamy jabłka,dodajemy cukier, gotujemy do całkowitego rozgotowania jabłek doprawiamy do smaku cynamonem i sos z cytryny
Pierś z perliczki podajemy na musie jabłkowym, z sosem rabarbarowo-truskawkowym.