Pierś z kurczaka gotowana na parze

23 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

4 x 150 g piersi z kurczaka

Marynata:
1 opakowanie pikantnej przyprawy do drobiu Prymat
Do smaku wedle uznania: sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz Prymat

1 podzielony na różyczki brokuł
1 podzielony na małe różyczki mały kalafior
2 pokrojone w plastry marchewki
400 g ugotowanego na parze makaronu linguine

Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Pokrojony w kostkę miąższ z 3 pomidorów
½ pęczka posiekanej świeżej bazylii
Sok z ½ cytryny
Do smaku: sól, pieprz czarny mielony Prymat

Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka naciąć, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół, które wzbogacą smak mięsa i warzyw.
Zamarynowanego kurczaka ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować 10-15 minut, w zależności od wielkości przygotowywanego mięsa.
Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, pierś z kurczaka należy podawać z ugotowanymi na parze warzywami, makaronem linguine i sosem ze świeżych pomidorów z bazylią.

 

 

źródło; www.prymat.pl

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz