Pierś z kaczki w pomarańczach

13 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 piersi z kaczki ze skórą
3 pomarańcze
2 łyżki masła
łyżka oleju
gałązka rozmarynu
sól, pieprz

Pomarańcze wyszorować, z jednej wycisnąć sok, dwie pokroić na plastry. Piersi z kaczki umyć, naciąć skórę w kilku miejscach, natrzeć solą i pieprzem. Polać sokiem z pomarańczy odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać masło i olej, wrzucić gałązkę rozmarynu, ułożyć filety skórą do dołu i usmażyć na rumiano. Przewrócić na drugą stronę. Podsmażone filety przełożyć na blachę, ułożyć na nich kilka plastrów pomarańczy i piec około 10 minut w temp. 240 stopni C (filet ma być lekko krwisty). Wyjąć mięso z piecyka, zostawić na kilka minut aby odpoczęło, pokroić w plastry i ułożyć na plastrach pomarańczy.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wczesne truskawki niezdrowe?
Wiadomo, że aby szybko urosły w tunelu foliowym czy szklarni, są faszerowane chemią...
Podwyżki opłat sanatoryjnych
Co to za opłaty, 200-300 zł za kilkanaście dni wczasów? Często nie jeżdżą...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Już widzę, jak dziadkowie w kurnych chatkach na wsi inwestują w panele... Zostawią...
W jakiej pozycji spać?
Ja śpię na plecach na wznak, bo mi tak wygodnie;)