Pierś z indyka w śmietanie z kopytkami i kiełkami

25 września 2010, dodał: bernika
Artykuł zewnętrzny
  • Składniki:
  • 550 g ziemniaków
  • 350 g maki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • pierś z indyka ok 400g
  • kiełki lucerny
  • natka pietruszki
  • czosnek niedźwiedzi suszony
  • oliwa do smażenia
  • 1/4 szkl. wina białego wytrawnego
  • pieprz biały
  • sól
  • 250ml śmietany do sosów
  • 2 ząbki czosnku
    cebula
    500ml bulionu
    pieczarki kilka szt

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Wkładamy do dużego garnka i ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (najlepiej poprosić o pomoc kogoś silnego, bo trzeba je zgnieść dokładnie, by nie było grudek). Dokładnie odważamy odpowiednią ilość mąki pszennej i ziemniaczanej. Z ziemniaków i obu rodzajów mąk usypujemy kopczyk, na środku robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Dodajemy olej i dokładnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy około 2 cm. Wałeczki kroimy ukośnie w plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej i wody, delikatnie mieszając. Gdy kopytka wypłyną na wierzch, są gotowe. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Odstawiamy.
Piersi pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć kilka minut, dodać pokrojoną drobno cebulę, potem ząbki czosnku, pieczarki, podlać winem i odparować, posypać solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, podlać bulionem i dusić ok 15 minut. Podlać śmietaną, wymieszać, dodać ugotowane wcześniej kopytka, posypać natką pietruszki i podać z kiełkami lucerny. Pyszne jak zawsze!



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...