Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z ryżem Kupiec
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 woreczki ryżu białego Kupiec
500 ml śmietany 30%
2 łyżki mąki
zioła prowansalskie
jarzynka
pieprz kolorowy
sól
olej
ziele angielskie
liść laurowy
Opis:
piersi z kurczaka myjemy i kroimy w zgrabne kwadraciki, średniej wielkości. do garnka wlewamy niewielka ilość oleju i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, gdy wszystkie kawałki się już ‘zetną’ to dajemy sporą ilość ziół prowansalskich, trochę pieprzu i jarzynki oraz 1 liście i 1 ziarenko ziela. Gdy mięso robi się miękkie to wlewamy do niego śmietanę rozrobioną z mąka i gotujemy jeszcze przez 10 minut, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem i surówką.