Pierś indyka z warzywami

8 marca 2011, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 50 dag piersi indyka
  • 30 dag ryżu
  • 1 papryka zielona, czerwona i żółta
  • 2 cebule
  • szklanka mrożonego groszku
  • 1 litr bulionu warzywnego z kostki
  • 1/3 łyżeczki szafranu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Pierś z indyka pokroić w cienki paski, skropić z sokiem cytryny, wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut do lodówki.

Cebule i papryki umyć , obrać i oczyścić. Cebulę kroimy w kosteczkę papryki w paski> na patelni rozgrzać oliwę , wrzucić mięso, mieszając przesmażyć na rumiano, dodawać warzywa i podsmażyć jeszcze 2 minuty.

Wsypać ryż, szafran, wlać bulion i gotować aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Wsypać mrożony groszek, doprawić sola, pieprzem i papryką w proszku. Przed podaniem dodać natkę pietruszki.

file1299617618