Pierś indyka z warzywami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 50 dag piersi indyka
- 30 dag ryżu
- 1 papryka zielona, czerwona i żółta
- 2 cebule
- szklanka mrożonego groszku
- 1 litr bulionu warzywnego z kostki
- 1/3 łyżeczki szafranu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Pierś z indyka pokroić w cienki paski, skropić z sokiem cytryny, wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut do lodówki.
Cebule i papryki umyć , obrać i oczyścić. Cebulę kroimy w kosteczkę papryki w paski> na patelni rozgrzać oliwę , wrzucić mięso, mieszając przesmażyć na rumiano, dodawać warzywa i podsmażyć jeszcze 2 minuty.
Wsypać ryż, szafran, wlać bulion i gotować aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Wsypać mrożony groszek, doprawić sola, pieprzem i papryką w proszku. Przed podaniem dodać natkę pietruszki.