Pierożki z mięsem i sosem szpinakowym

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pierożki z mięsem i sosem szpinakowym


Czas : 1 godzina

Składniki :

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
¾ szklanki farszu mięsnego ( zmielone gotowane mięso, podsmażona cebulka – doprawione do smaku )
2 łyżki oleju do gotowania pierogów
10 dag mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
1 serek topiony ( kostka , kremowy )
½ szklanki słodkiej śmietanki
5 dag sera Feta
pieprz mielony
mini kostka czosnkowa Knorra

Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto wałkować , kroić na kwadraty , kłaść na każdy łyżeczkę farszu .Zlepiać pierogi ( trójkąty , kółeczka , normalne, uszka ).Układać na wysypanej mąką tacce. Przykryć ściereczką .W rondelku rozpuścić masło , wrzucić szpinak , sery, wlać śmietankę .Dusić aż sery się rozpuszczą . Doprawić pieprzem , kostką czosnkową .

Pierożki gotować wrzucając na osolony wrzątek ( z dodatkiem oleju ) 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane sosem ( lub ułożone dekoracyjnie z sosem w osobnym naczyniu .

 

nadesłane: Babciagramolka