Pierożki smażone z mięsem
225 g mąka pszenna,
1/2 łyżeczki Sól,
90 ml woda letnia,
2-3 łyżki olej,
200 g mięso mielone,
10 sztuk oliwki czarne
1 mała sztuka cebula,
do smaku pieprz,
olej do smażenia
Do mąki dodać 2-3 łyżki oleju (może też być oliwa), pół łyżeczki soli oraz wodę dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto,odstawić.Cebulkę pokroić drobno podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone oraz posiekane oliwki,doprawić sola i pieprzem.Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką koła.W dłoniach jeszcze każde wycięte koło rozplaszczyć, nakładać odrobinę farszu i dobrze skleić.Pierożki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.Pierożki są dobre na ciepło jak i na zimno można jeść same lub z sosem jogurtowym (do jogurtu dodajemy 1-2 łyżki oliwy doprawiamy do smaku solą i pieprzem).