Pierogi z żółtym serem i pieczarkami
Bardzo prosty farsz – trochę podsmażonych pieczarek i utarty żółty ser .
Czas :1 godzina
Składniki
- 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
- 1 szklanka usmażonych na rumiano drobno pokrojonych pieczarek
- 1/2 szklanki drobno utartego sera żółtego ( dałam Chedar )
- Sól
- Pieprz mielony
- Olej
- 2 łyżki masła
-przygotować farsz mieszając pieczarki ( 3/4 szklanki ) z serem i doprawiając solą i pieprzem
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką )
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) i pozostałymi pieczarkami