Pierogi z żółtym serem i pieczarkami

18 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo prosty farsz – trochę podsmażonych pieczarek i utarty żółty ser .

Czas :1 godzina

file1292661498

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 1 szklanka usmażonych na rumiano drobno pokrojonych pieczarek
  • 1/2 szklanki drobno utartego sera żółtego ( dałam Chedar )
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Olej
  • 2 łyżki masła

-przygotować farsz mieszając pieczarki ( 3/4 szklanki ) z serem i doprawiając solą i pieprzem
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .

-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką )
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) i pozostałymi pieczarkami