Pierogi z ziemniaków

21 stycznia 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

2-3 ziemniaki większe

10 dag kiełbasy lub boczku

2 łyżki oleju

ciasto na pierogi:

2 szklanki mąki

½ szkl wody

1 łyżka oleju

odrobina mleka

szczypta soli

1 cebula

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną kiełbasę lub boczek oraz cebulę. Dodać starte ziemniaki (tak jak na placki). Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. W między czasie zagnieść ciasto na pierogi. Jak farsz przestygnie robimy pierogi i gotujemy około 7 min. Polewamy podsmażoną na patelni cebulką lub skwarkami ze stopionego boczku.

file1264105235



FORUM - bieżące dyskusje

Ile w Was jest narcyzmu?
U mnie narcyzmu jest coraz mniej, akceptuję nawet objawy starzenia :)
dodatkowa gotówka na wesele
Już te wesela nie są tak wystawne, bo ludzie zmądrzeli jak kryzys nastał i inflacja...
Święta Bożego Narodzenia
A ja jem to, co lubię, nie daję się omamić tradycji z jej uświęconymi daniami:)
Dieta przy kamicy nerkowej.
Szczawiany są tu niewskazane, np. obecne w tak zdrowym niby szpinaku...