Pierogi z truskawkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżka oleju
1 jajko
około 3/4 szklanki ciepłej wody
truskawki
śmietana
cukier
2 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżka oleju
1 jajko
około 3/4 szklanki ciepłej wody
truskawki
śmietana
cukier
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto. Przykryć. Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Ciasto rozwałkować kolejno na placki. Szklanką wycinać kółka, w środek wkładać truskawki, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, lekko posolić. Gotować do miękkości, aż wypłyną (ok. 5 minut). Podawać ze śmietaną, posypane cukrem.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto. Przykryć. Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Ciasto rozwałkować kolejno na placki. Szklanką wycinać kółka, w środek wkładać truskawki, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, lekko posolić. Gotować do miękkości, aż wypłyną (ok. 5 minut). Podawać ze śmietaną, posypane cukrem.