Pierogi z serem o aromacie pomarańczy w ciepłym sosie truskawkowym z nutką wanilii

9 lipca 2013, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

składniki:

mąka 0,5 kg
1 jajko
0,5 łyżki oleju
szczypta soli
ciepła woda

0,5 kg.twarogu
1 żółtko
3 łyżki cukru
skórka pomarańczowa 2 łyżki

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli, olej i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podlewamy po trochu ciepłą wodą tak by ciasto stało się jednolitą, gładką masą.

Formujemy małe kawałki, następnie rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Wycinamy szklaną koła.

Farsz:

Twaróg (ja używam gotowy, już zmielony, jak do sernika) łączymy z żółtkiem, cukrem, i skórką pamarańczową. Dokładnie mieszamy.

Na każde koło ciasta nakładamy łyżką farsz i sklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy na gotującą, sosoloną wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok. 3 minut.

Sos truskawkowy z nutą wanilii : truskawki wrzucamy do rondelka, zasypujemy 4  łyżkami cukru pudru i dodajemy pół łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz trochę wyciśniętej cytryny. Gotujemy ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec rozmiksowujemy blenderem.

Pierogi podajemy polane gorącym sosem truskawklowym.

Można traktować jako obiad lub słodki deser czy podwieczorek.

file1309520778