Pierogi z serem, budyniem i rodzynkami

25 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

CIASTO:

  • 2,5 szklanki mąki
  • żółtko
  • pół szklanki mleka

FARSZ:

  • 30 dkg twarogu tłustego
  • pół torebki budyniu waniliowego z cukrem
  • 2 łyżki rodzynek

Zagnieść ciasto z mąki, żółtek i mleka. Odstawić. Rodzynki opłukać i osączyć. Ser rozetrzeć lub przepuścić przez maszynkę, dodać proszek budyniowy i rodzynki. Wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszać. Ciasto dość cienko rozwałkować. Szklanką lub filiżanką wycinać krążki. Na każdym położyć łyżeczkę farszu, po czym dokładnie zlepić pierogi. Gotować w lekko osolonym wrzątku ok. 3 minuty. Podawać polane  śmietaną i posypane cukrem pudrem.