Pierogi z kaszą

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pierogi z kaszą

Czas :1 godzina

Składniki :40 dag maki
1 łyżeczka soli
5 łyżek oliwy
2 łyżki maki ziemniaczanej
wrząca woda
1 woreczek ugotowanej kaszy ( gryczanej – 20 dag suchej )
1 usmażona na złoto cebula
½ pęczka usiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz mielony

Do mąki dodać sól i oliwę . Zaparzyć ją wrzącą wodą dodając ją po trochu i wyrabiając elastyczne ciasto . Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć . Wymieszać kaszę z zieloną pietruszką , solą , pieprzem mielonym, cebulką . Urywać małe kawałki ciasta , rozpłaszczać na dłoni . Nakładać farsz . Zlepiać pierogi . Gotować na osolonym wrzątku . Gotować do wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową .

Podawać jako samodzielne danie okraszone skwarkami z boczku lub sosem grzybowym .Można też traktować je jako dodatek do drugiego dania – podawać z mięsami w sosie i surówką.

 

nadesłane: Babciagramolka