Pierogi z kaszą
Pierogi z kaszą
Czas :1 godzina
Składniki :40 dag maki
1 łyżeczka soli
5 łyżek oliwy
2 łyżki maki ziemniaczanej
wrząca woda
1 woreczek ugotowanej kaszy ( gryczanej – 20 dag suchej )
1 usmażona na złoto cebula
½ pęczka usiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz mielony
Do mąki dodać sól i oliwę . Zaparzyć ją wrzącą wodą dodając ją po trochu i wyrabiając elastyczne ciasto . Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć . Wymieszać kaszę z zieloną pietruszką , solą , pieprzem mielonym, cebulką . Urywać małe kawałki ciasta , rozpłaszczać na dłoni . Nakładać farsz . Zlepiać pierogi . Gotować na osolonym wrzątku . Gotować do wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową .
Podawać jako samodzielne danie okraszone skwarkami z boczku lub sosem grzybowym .Można też traktować je jako dodatek do drugiego dania – podawać z mięsami w sosie i surówką.
nadesłane: Babciagramolka