Pierogi z kapustą i grzybami
Artykuł zewnętrzny
Ciasto na pierogi: 1 kg mąki, do tego 1 jajko, szklanka wody ciepłej, odrobina soli, 2 łyżeczki oliwy, wyrabiamy, aż wyjdzie delikatne i gładkie ciasto. Wałkujemy, szklanką wycinamy koła, nakładamy farsz. Farsz: 0,80 dag kapusty kiszonej, kroimy drobno, wyciskamy sok i gotujemy. 0,50 dag pieczarek obieramy, kroimy i smażymy osobno, z dodatkiem drobno pokrojonej cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kapustę mieszamy z pieczarkami i przysmażamy. Gotowy farsz nakładamy łyżeczką na wykrojone koła. Lepimy pierogi, smarując brzegi ciasta wodą, aby się dobrze skleiły. Rzucamy na gorącą i osoloną wodę, gotujemy 7 minut, uważać aby się nierozgotowały. Podawać polane przysmażoną cebulką i boczkiem.