Pierogi z kapustą i grzybami

7 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

25 dkg mąki pszennej

1 jajko

½ szklanki letniej wody

1 łyżka oleju

¼ łyżeczki soli

Farsz:

30 dkg kiszonej kapusty

2 dkg suszonych grzybów

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Kapustę ugotować do miękkości z grzybami w niewielkiej ilości wody. Odcedzić, zmielić maszynką o grubym sicie. Dodać sól i pieprz. Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby zwiększyć ilość wody). Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka. Na każde nałożyć porcję farszu i zlepiać pierogi (ja użyłam „maszynki”). W  garnku zagotować wodę z łyżeczką oleju i soli. Na wrzątek wrzucać pierogi i gotować 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze zrumienioną cebulką lub skwarkami.

Smacznego!

file1265560806



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...