Pierogi z kapustą i grzybami
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
25 dkg mąki pszennej
1 jajko
½ szklanki letniej wody
1 łyżka oleju
¼ łyżeczki soli
Farsz:
30 dkg kiszonej kapusty
2 dkg suszonych grzybów
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Kapustę ugotować do miękkości z grzybami w niewielkiej ilości wody. Odcedzić, zmielić maszynką o grubym sicie. Dodać sól i pieprz. Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby zwiększyć ilość wody). Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka. Na każde nałożyć porcję farszu i zlepiać pierogi (ja użyłam „maszynki”). W garnku zagotować wodę z łyżeczką oleju i soli. Na wrzątek wrzucać pierogi i gotować 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze zrumienioną cebulką lub skwarkami.
Smacznego!