Pierogi z kapustą i grzybami
Artykuł zewnętrzny
Nie robię takich pierogów zbyt często, ale zawsze dużą ilość… a potem dzwonię do znajomych i zapraszam na wyżerkę :-)
Składniki
- CIASTO:
- 1 kg mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- ok.0,5 l bardzo ciepłej, wręcz gorącej, wody
- FARSZ:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1-1,5 l grzybów suszonych (podgrzybki, koźlaki, borowiki albo inne)
- 1 duża cebula
- do smaku: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki suszonego lubczyku, pół łyżeczki mielonego pieprzu,
- garść suszonych śliwek
- płaska łyżka cukru
- ew. 3-4 łyżki tartej bułki
Opis przygotowania
FARSZ: Grzyby zalać gorącą wodą, ok.1l, przykryć, odstawić na 2-3 godz. Kapustę posiekać (ja nie płuczę! lubię kwaśną), przełożyć do garnka, dodać odcedzone, posiekane grzyby, wodę, w której się moczyły, posiekane drobno śliwki, liście laurowe, ziele. Gotować na małym ogniu 2-3 godz. często mieszając. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać do kapusty. Na suchą, aluminiową albo stalową patelenkę wsypać cukier, rozpuścić a kiedy się skarmelizuje i mocna zbrązowieje wlać do kapusty – uwaga! jest bardzo gorący, ale nadaje kolor i smak. Doprawić kapustę lubczykiem i pieprzem. Odstawić, następnego dnia znów gotować 2-3 godziny, bez przykrycia ale często mieszając aby odparowała cała woda – ostrożnie aby nie przypalić. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie !!! Do zimnego farszu można dodać 3-4 łyżki tartej bułki – wchłonie ew. resztki płynu.
CIASTO: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej i pomału wlewać gorącą wodę – tyle aby zagnieść zwarte, ale elastyczne ciasto. Wyrabiać kilka minut, następnie zawinąć w folię spoż. i odłożyć na 1 godz. aby odpoczęło. Rozwałkowywać porcjami, podsypując mąką, niezbyt cienko, szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżkę nadzienia, dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać partiami na osolony wrzątek, wyjmować gdy wypłyną. Podawać okraszone skraweczkami z cebulką albo stopionym masłem. Można też później odsmażyć. Farsz zawsze przygotowuję jakieś 2 dni wcześniej, kapusta musi się „przegryźć”. Przepis na pierogowe ciasto jest uniwersalny a nadzienie to już sprawa własnej inwencji. Z tej ilości wyjdzie ok. 80 pierogów wykrawanych szklanką – to sporo, ale można zaprosić na wyżerkę znajomych albo część zamrozić na zapas (po ugotowaniu).
CIASTO: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej i pomału wlewać gorącą wodę – tyle aby zagnieść zwarte, ale elastyczne ciasto. Wyrabiać kilka minut, następnie zawinąć w folię spoż. i odłożyć na 1 godz. aby odpoczęło. Rozwałkowywać porcjami, podsypując mąką, niezbyt cienko, szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżkę nadzienia, dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać partiami na osolony wrzątek, wyjmować gdy wypłyną. Podawać okraszone skraweczkami z cebulką albo stopionym masłem. Można też później odsmażyć. Farsz zawsze przygotowuję jakieś 2 dni wcześniej, kapusta musi się „przegryźć”. Przepis na pierogowe ciasto jest uniwersalny a nadzienie to już sprawa własnej inwencji. Z tej ilości wyjdzie ok. 80 pierogów wykrawanych szklanką – to sporo, ale można zaprosić na wyżerkę znajomych albo część zamrozić na zapas (po ugotowaniu).