Pierogi z gotowaną wołowiną

4 kwietnia 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas :1 godzina

Składniki :

  • 2 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1 jajko
  • 1/2  szklanki wody
  • szczypta soli
  • 40 dag ugotowanej wołowiny z zupy
  • 1 ugotowana marchewka z rosołu ( mała lub 1/2 większej )
  • kawałek pietruszki ugotowanej z rosołu
  • kawałek selera ugotowanego z rosołu
  • sól
  • pieprz mielony
  • oliwa

Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i odłożyć. Mięso zmielić razem z warzywami. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić farsz na ok.35 kulek. Ciasto rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki. Na każdy kłaść farsz. Zlepiać pierogi (jak kto lepi – ręcznie, na płytce  ściskarką). Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.Wyjąć.

Podawać  – w rosole, okraszone cebulką, skwarkami , pesto – jak kto lubi.

Ja tym razem podałam ze skwarkami i boczku i podsmażonymi pieczarkami.

file1301929550



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...