Pierogi z gotowaną wołowiną

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas :1 godzina

Składniki :

  • 2 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1 jajko
  • 1/2  szklanki wody
  • szczypta soli
  • 40 dag ugotowanej wołowiny z zupy
  • 1 ugotowana marchewka z rosołu ( mała lub 1/2 większej )
  • kawałek pietruszki ugotowanej z rosołu
  • kawałek selera ugotowanego z rosołu
  • sól
  • pieprz mielony
  • oliwa

Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i odłożyć. Mięso zmielić razem z warzywami. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić farsz na ok.35 kulek. Ciasto rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki. Na każdy kłaść farsz. Zlepiać pierogi (jak kto lepi – ręcznie, na płytce  ściskarką). Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.Wyjąć.

Podawać  – w rosole, okraszone cebulką, skwarkami , pesto – jak kto lubi.

Ja tym razem podałam ze skwarkami i boczku i podsmażonymi pieczarkami.

file1301929550