Pierogi z białym serem i botwinką | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne

Pierogi z białym serem i botwinką

14 sierpnia 2013, dodał: martamp
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Ciasto na pierogi:

około 1,5 szkl. mąki
1/3 szklanki ciepłej wody
1 jajko
1,5 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto. Jeśli jest za suche – dodać wody, gdy za wilgotne – dosypać mąki.


FARSZ:
pęczek botwinki  lub 2 młodziutkie buraczki z liśćmi
1 cebula – najlepiej też młoda
150 g białego sera
łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz


Botwinkę posiekać, buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę.
Olej rozgrzać, wrzucić cebulkę – zeszklić. Dodać buraczki – przesmażyć 2 minuty. Dodać botwinkę – poddusić około 5-7 minut.
Ostudzić.
Do zimnych buraczków dodać ser, sól pieprz – połączyć.

Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła, napełniać farszem – sklejać pierogi.
Gotować w osolonej wodzie – do wypłynięcia.

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Bolące oczy
Chciałam podzielić się moimi doświadczeniami z kliniką okulistyczną Libermedic. W ciągu ostatniego roku odwiedziłam...
Operacja laserem na oku - obawy...
Dr Kołodziejski z klinik Libermedic przeprowadził u mnie rewelacyjną laserową korekcję wzroku!...
Jak często się badać?
W mojej firmie kadrowa tego bardzo pilnuje, trzeba co roku mieć świeże badania...
Metylowane witaminy
Witamina to witamina, a dla mnie to podejrzane takie określanie dodatkowe, żeby tylko więcej zarobić...