Pierogi z białym serem i botwinką

14 sierpnia 2013, dodał: martamp
Artykuł zewnętrzny

Ciasto na pierogi:

około 1,5 szkl. mąki
1/3 szklanki ciepłej wody
1 jajko
1,5 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto. Jeśli jest za suche – dodać wody, gdy za wilgotne – dosypać mąki.


FARSZ:
pęczek botwinki  lub 2 młodziutkie buraczki z liśćmi
1 cebula – najlepiej też młoda
150 g białego sera
łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz


Botwinkę posiekać, buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę.
Olej rozgrzać, wrzucić cebulkę – zeszklić. Dodać buraczki – przesmażyć 2 minuty. Dodać botwinkę – poddusić około 5-7 minut.
Ostudzić.
Do zimnych buraczków dodać ser, sól pieprz – połączyć.

Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła, napełniać farszem – sklejać pierogi.
Gotować w osolonej wodzie – do wypłynięcia.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Real
U mnie Real kupił Auchan ale i tak przestałam tam robić jakiekolwiek...
Czy jesteś pewna/pewny siebie w kon…
Aby nabrać pewności siebie, trzeba po prostu od czasu do czasu wyjść ze strefy...
Tanie dodatki
Akcesoria damskie to subtelne dodatki, które mają moc definiowania i uzupełniania naszego stylu....
Najlepsze preparaty na cerę trądzik…
Szczególnie polecam smarowanie twarzy preparatami zawierającymi olejek herbaciany, różany i lawendowy. Warto wypróbować...