Pierogi o smaku szarlotki :

9 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatne pierożki o smaku szarlotki .Pycha .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 2 duże jabłka utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) – ok 20 łyżeczek
  • cukier
  • cynamon
  • kwaśna śmietana do polania po ugotowaniu

-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .

-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .

-ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części

-utarte jabłka posypać łyżką cukru i zostawić by puściły sok , odcedzić odciskając sos i  doprawić do smaku cynamonem i cukrem

-każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek.

– -na ciasto kłaść łyżeczkę farszu jabłkowego i zlepiać pierożka

-układać na wysypanej mąka tacce

-gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.

Podawać z kwaśną śmietaną , cukrem i cynamonem .

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.

Ja swoim pierożkom wycinałam brzegi nożyczkami .Trzeba wtedy zagnieść szerszy brzeg i skleić go na płasko , a potem wycinać . Wyglądają wtedy efektownie . Ale oczywiście można zagniatać normalnie .

file1273398790