Pierogi o smaku szarlotki :
Delikatne pierożki o smaku szarlotki .Pycha .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
- 2 duże jabłka utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) – ok 20 łyżeczek
- cukier
- cynamon
- kwaśna śmietana do polania po ugotowaniu
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części
-utarte jabłka posypać łyżką cukru i zostawić by puściły sok , odcedzić odciskając sos i doprawić do smaku cynamonem i cukrem
-każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek.
– -na ciasto kłaść łyżeczkę farszu jabłkowego i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
Podawać z kwaśną śmietaną , cukrem i cynamonem .
Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
Ja swoim pierożkom wycinałam brzegi nożyczkami .Trzeba wtedy zagnieść szerszy brzeg i skleić go na płasko , a potem wycinać . Wyglądają wtedy efektownie . Ale oczywiście można zagniatać normalnie .