Pierniki świąteczne
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 100 g margaryny
– 150 miodu
– 250 g mąki
– 1 op. przyprawy do piernika
– 2 łyzeczki kakao
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– lukier lub barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Masło, miód i przyprawę korzenną rozpuszczamy na ogniu i chwilę podgrzewamy, odstawiamy do przestudzenia. Na stolnicę przesiewamy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy płynną masę i jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm i foremkami wycinamy różne kształty. Układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu dekorujemy w dowolne wzorki. Przekładamy do metalowego pojemnika do skruszenia.