Pierniki świąteczne

15 grudnia 2013, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 100 g margaryny

– 150  miodu

– 250 g mąki

– 1 op. przyprawy do piernika

– 2 łyzeczki kakao

– 1 jajko

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– lukier lub barwniki spożywcze

 

Przygotowanie:

Masło, miód i przyprawę korzenną rozpuszczamy na ogniu i chwilę podgrzewamy, odstawiamy do przestudzenia. Na stolnicę przesiewamy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy płynną masę i jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm i foremkami wycinamy różne kształty. Układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu dekorujemy w dowolne wzorki. Przekładamy do metalowego pojemnika do skruszenia.

file1387133498