Pierniki – kruche ciasteczka pachnące świętami

14 grudnia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 250 g mąki pszennej chlebowej  typ 750pierniki
  • 150 g mąki krupczatki
  • 150 g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 300 g miodu
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g oleju kokosowego
  • 20 g oleju ryżowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki startych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • przyprawa do pierników 1 łyżeczka

Lukier:

  • białko
  • cukier puder

file1323871665
Przygotowanie :

Miód, przyprawy i oleje podgrzewamy tak aby składniki się rozpuściły, następne odstawiamy do przestygnięcia.
Mąki mieszamy z cukrem pudrem i sodą.
Łączymy wszystkie składniki razem z letnim miodem ( powinien być jeszcze trochę ciepły lecz nie gorący ). Mieszamy dokładnie. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm i wykrawamy foremkami ciasteczka.
Pieczemy w temp. 180 stopni około 10 min. Należy uważać aby nie zrumienić za mocno wówczas będą gorzkie.
Aby przygotować lukier trzeba ubić białko z taką ilością cukru pudru aż będzie sztywne, białe i lśniące.
Dekorujemy :)

Smacznego !

Rada: Pierniki najlepiej piec 2 tygodnie przed Świętami. Po upieczeniu szczelnie zamknąć w pojemniku tak aby nabrały pełnego zapach i smaku. Pierniki są kruche, dzięki zawartości orzechów nie twardnieją zbyt mocno.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...