Pierniki – kruche ciasteczka pachnące świętami
składniki:
- 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 150 g mąki krupczatki
- 150 g mąki pszennej razowej typ 1850
- 300 g miodu
- 50 g cukru pudru
- 100 g oleju kokosowego
- 20 g oleju ryżowego
- szczypta soli
- 2 łyżki startych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kakao
- przyprawa do pierników 1 łyżeczka
Lukier:
- białko
- cukier puder
Przygotowanie :
Miód, przyprawy i oleje podgrzewamy tak aby składniki się rozpuściły, następne odstawiamy do przestygnięcia.
Mąki mieszamy z cukrem pudrem i sodą.
Łączymy wszystkie składniki razem z letnim miodem ( powinien być jeszcze trochę ciepły lecz nie gorący ). Mieszamy dokładnie. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm i wykrawamy foremkami ciasteczka.
Pieczemy w temp. 180 stopni około 10 min. Należy uważać aby nie zrumienić za mocno wówczas będą gorzkie.
Aby przygotować lukier trzeba ubić białko z taką ilością cukru pudru aż będzie sztywne, białe i lśniące.
Dekorujemy :)
Smacznego !
Rada: Pierniki najlepiej piec 2 tygodnie przed Świętami. Po upieczeniu szczelnie zamknąć w pojemniku tak aby nabrały pełnego zapach i smaku. Pierniki są kruche, dzięki zawartości orzechów nie twardnieją zbyt mocno.