Pierniki – kruche ciasteczka pachnące świętami

14 grudnia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 250 g mąki pszennej chlebowej  typ 750pierniki
  • 150 g mąki krupczatki
  • 150 g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 300 g miodu
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g oleju kokosowego
  • 20 g oleju ryżowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki startych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • przyprawa do pierników 1 łyżeczka

Lukier:

  • białko
  • cukier puder

file1323871665
Przygotowanie :

Miód, przyprawy i oleje podgrzewamy tak aby składniki się rozpuściły, następne odstawiamy do przestygnięcia.
Mąki mieszamy z cukrem pudrem i sodą.
Łączymy wszystkie składniki razem z letnim miodem ( powinien być jeszcze trochę ciepły lecz nie gorący ). Mieszamy dokładnie. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm i wykrawamy foremkami ciasteczka.
Pieczemy w temp. 180 stopni około 10 min. Należy uważać aby nie zrumienić za mocno wówczas będą gorzkie.
Aby przygotować lukier trzeba ubić białko z taką ilością cukru pudru aż będzie sztywne, białe i lśniące.
Dekorujemy :)

Smacznego !

Rada: Pierniki najlepiej piec 2 tygodnie przed Świętami. Po upieczeniu szczelnie zamknąć w pojemniku tak aby nabrały pełnego zapach i smaku. Pierniki są kruche, dzięki zawartości orzechów nie twardnieją zbyt mocno.