Szybki piernik z powidłami
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 12,5 dag margaryny
- 25 dag cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Do dekoracji: lukier
Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać w kolejności mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika. Cały czas mieszając dodać powidła śliwkowe. Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i piec ok. 1 godziny w temperaturze 160-170 °C.
Ostudzony piernik polukrować.