Szybki piernik z powidłami

27 grudnia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 12,5 dag margaryny
  • 25 dag cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do dekoracji: lukier

Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać w kolejności mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika. Cały czas mieszając dodać powidła śliwkowe. Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej  wysmarowanej tłuszczem i piec ok. 1 godziny w temperaturze 160-170 °C.

Ostudzony piernik polukrować.

file1293486438



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Makijaż lata 80te
Ja lubię z tamtego stylu dobrze podreślone oczy
Żubrówka czy Luksusowa na imprezę?…
Ja nie piję wódki, więc się nie wypowiem która lepsza. Ja na imprezę...
Jaki utrwalacz do pazknoci ???
Utwardzacz może być stosowany jako baza pod kolorowy lakier lub samodzielnie, jako preparat odżywczy....
Niechęć do macierzyństwa
W takim uproszczonym schemacie myślenia nie mieszczą się inne powody, z jakich ktoś...