Piernik z delikatnym kremem

9 grudnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki na piernik:

Ciasto:

– 3 szklanki mąki
– 1/4 litra miodu
– 3 jajka
– łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
– łyżeczka przyprawy do piernika
– aromat rumowy Delecta

Krem:

– 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
– 2 szklanki mleka
– 3/4 szklanki cukru
– kostka masła
– sok z 1/2 cytryny

Wierzch:

– polewa o smaku Krówka- Delecta

Wykonanie:

Ciasto- Jajka, aromat i sodę ucieramy z miodem, przyprawą do piernika, a na końcu dodajemy przesianą mąkę. Całość mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej formy i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika na godzinę. Po upieczeniu ciasto dzielimy na 3 części.

Krem- Szklankę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy, ponownie doprowadzając masę do zagotowania. Studzimy.
Masło ucieramy w misce i dodajemy stopniowo masę z kaszy. Na końcu wlewamy sok z cytryny, mieszamy.

Przepis nadesłała Madzik444.