Piernik z alkoholowymi śliwkami
Składniki
Na ciasto
– 300 g mąki;
– 3 jajka;
– 100 g cukru pudru;
– 1/4 szklanki mleka;
– 50 g masła;
– 120 g miodu;
– 1 łyżeczka cynamonu;
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika;
– 1/4 łyżeczki imbiru;
– 2 płaskie łyżeczki sody.
Dodatkowo
– 150 ml alkoholu np. wódki, rumu;
– 200 g suszonych śliwek.
Polewa
– 2 łyżki masła;
– 100 g gorzkiej czekolady;
– 3 śliwki z alkoholu.
Przygotowanie
Śliwki, dzień przed pieczeniem piernika, wrzuć np. do półlitrowego słoika i zalej alkoholem. Od czasu do czasu potrząsaj słoikiem, a więc dobrze, aby był zakręcony. Przed wrzuceniem do ciasta piernikowego, śliwki odsącz i pokrój na kawałeczki (3 pokrojone śliwki odłóż i później dodaj do polewy). Do rondelka włóż miód, masło, przyprawy i podgrzewaj, aż całość zacznie wrzeć. Zostaw do przestygnięcia. W miseczce połącz jajka z cukrem i ubij na puszystą masę. Następnie partiami dodawaj do niej masę miodową, miksując na najszybszych obrotach. Kolejno dodaj mleko oraz mąkę z sodą i delikatnie połącz całość. Na końcu dodaj pokrojone śliwki i delikatnie wymieszaj łyżką. Przygotuj foremkę, lub wyłożoną papierem keksówkę (10 x 25 cm) i przełóż ciasto. Piecz około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C do tak zwanego „suchego patyczka”. Masło i połamaną czekoladę rozpuść w rondelku i mieszaj, aż polewa będzie gładka. Następnie dodaj odłożone śliwki i delikatnie połącz. Polej nią chłodny piernik. Możesz dodatkowo udekorować wg uznania.