Piernik królewski
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 6 jajek,
- szklanka cukru,
- 2 łyżki smalcu,
- łyżka masła,
- 3/4 szklanki miodu sztucznego,
- szklanka śmietany 30 %,
- 2 łyżeczki sody,
- 2,5 szklanki mąki,
- przyprawa do piernika,
- łyżka kakao,
Nadzienie:,
- 7 pomarańczy,
- 3 jabłka,
- 3 galaretki pomarańczowe Delecta,
- 30 dag rodzynek,
- 0,5 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
Polewa:
- lukier różowy,
- czekolada mleczna ,
- 4 łyżki mleka,
1. Żółtka, cukier, smalec, masło, utrzeć dodać roztopiony miód sztuczny ( letni) ucierać, dodać śmietanę, przyprawę do piernika , sodę i dalej ucierać, na koniec dodać mąkę i ubite białka na sztywno i kakao. Delikatnie wymieszać, wlać do dużej formy, piec. Po upieczeniu przekroić na pół.
2. Pomarańcze obrać, zetrzeć na grubym tarku, jabłka obrać , zetrzeć też na grubym tarku, do garnka wlać wodę i cukier i zagotować wsypując starte owoce , dodać rodzynki i galaretki, chwilę gotować , wystudzić , jak masa zacznie gęstnieć dać na jedną część piernika i przełożyć go drugą. Czekoladę rozpuścić z mlekiem , polać po pierniku, następnie rozpuścić lukier i ozdobić ciasto.