Piernik czekoladowy z miodem
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
• 200 g mąki pszennej
• 100 g mąki żytniej
• 1 pełna łyżka kakao
• szczypta soli
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• po 1/2 łyżeczki bardzo drobno posiekanych goździków i jałowca
• po szczypcie gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu
• 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
• 100 g masła
• 180 g drobnego cukru
• 100 g płynnego miodu
• 3 jajka
• 5 łyżek mleka
• 120 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady 70%
Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 50 g masła
Przygotowanie:
- Podłużną formę o długości około 23 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Obydwa rodzaje mąki przesiać do miski razem z kakao i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
- Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć nieco obroty miksera i dodawać po łyżce miód, a następnie po jednym żółtku.
- Masę wlać do miski z mąką i dodając mleko wymieszać wszystkie składniki. Następnie połączyć z czekoladą, a na końcu delikatnie z białkami ubitymi na sztywną pianę.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec przez około 50 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Uważaj też aby nie przesuszyć ciasta oraz nie zrumienić go za bardzo, bo może być gorzkie na brzegach. Gdyby wierzch zanadto się rumienił, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Po całkowitym ostudzeniu zawinąć w lnianą ściereczkę i tak przechowywać (z każdym dniem piernik będzie nabierał aromatu i miękkości).
- Przed podaniem polać polewą: połamaną na kostki czekoladę roztopić i wymieszać z pokrojonym na kawałki masłem.