Piernik

26 października 2009,
dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

1 jajko

½ kostki margaryny (125 g)

225 g powideł śliwkowych (konfitura wiśniowa sprawdza się równie znakomicie)

2 łyżki kakao

1 łyżka sody

2 łyżki przyprawy do pierników (lub wg. uznania – patrz pierniczki)

orzechy, rodzynki, bakalie – ok. 1 filiżanki, żeby ciasto nie było zbyt ciężkie!

Jajko utrzeć z cukrem, w oddzielnym naczyniu wymieszać sypkie produkty i dodawać stopniowo: mleko oraz jajko z cukrem, na końcu roztopioną margarynę, powidła i bakalie z orzechami.

Piec około 45 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.

file1256546449

Przepis dodany przez: Justyna



FORUM - bieżące dyskusje

Nasze mniejsze i większe kłamstwa:)…
Tak jest chyba najlepiej. Przynajmniej nie ma się później wyrzutów sumienia.
Włókniaki na powiekach
> rosie napisał/a: > Ja bym najpierw leczyla przyczynę czyli insulinoopornosc....Lekarze sami na to nie wpadli...? No...
Nadkwasota
Od mniej więcej roku, może troszkę dłużej, miewam wieczorami zgagę. Pomaga mi zjedzenie kilku...
Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Do tego masaż skóry głowy i całego czepca podczas wcierania. Nie każdy pamięta...