Piernik

26 października 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

1 jajko

½ kostki margaryny (125 g)

225 g powideł śliwkowych (konfitura wiśniowa sprawdza się równie znakomicie)

2 łyżki kakao

1 łyżka sody

2 łyżki przyprawy do pierników (lub wg. uznania – patrz pierniczki)

orzechy, rodzynki, bakalie – ok. 1 filiżanki, żeby ciasto nie było zbyt ciężkie!

Jajko utrzeć z cukrem, w oddzielnym naczyniu wymieszać sypkie produkty i dodawać stopniowo: mleko oraz jajko z cukrem, na końcu roztopioną margarynę, powidła i bakalie z orzechami.

Piec około 45 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.

file1256546449

Przepis dodany przez: Justyna



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...