Pierniczki

29 listopada 2010, dodał: liani
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

250g płynnego miodu
100g cukru
125g masła
550g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
15g przyprawy do piernika
1 jajko
cukier waniliowy Delecta 16g
Dodatkowo:
1 białko
250g cukru pudru
2 łyżki wody

Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i przyprawa do piernika. Miód, cukier i  masło ogrzewać na ogniu do rozpuszczenia składników, ostudzić. Do miski z suchymi składnikami dodać jajko roztrzepane z cukrem waniliowym i  wlać syrop z miodu. Wszystko dokładnie połączyć, zawinąć w folię i  wstawić na 2 godziny do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm. Foremkami wykrajać ulubione kształty ciasteczek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec 10 minut w temp 200°C.
Glazura: Białko ubić na sztywna piane, dodać cukier puder i 2 lyżki wrzącej wody. Wszystko dokładnie utrzeć mikserem na gładka masę. Glazura smarować ciasteczka i zostawić na noc. Ciastka zaraz po upieczeniu są twarde, dlatego muszą trochę poleżeć.

file1291028712



FORUM - bieżące dyskusje

Jak przedłużyć i zagęścić rzęsy w d…
W dzisiejszych czasach, gdy mamy na wyciągnięcie ręki wiele zabiegów upiększających i kosmetyków, warto...
Czego nie jeść przy delikatnym żołą…
Ostre potrawy i przyprawy podrażniają wyściółkę żołądka. Jeśli jeszcze nie mamy z nim problemów,...
Trening na prawidłowy oddech w czas…
Znajdź miejsce, w którym przez chwilę nikt nie będzie Ci przeszkadzał. Najlepiej gdy...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Mieliśmy taki problem przy remocie u babci. Przede wszystkim trzeba było zapewnić tam wygodę...