Pierniczki

29 listopada 2010, dodał: liani
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

250g płynnego miodu
100g cukru
125g masła
550g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
15g przyprawy do piernika
1 jajko
cukier waniliowy Delecta 16g
Dodatkowo:
1 białko
250g cukru pudru
2 łyżki wody

Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i przyprawa do piernika. Miód, cukier i  masło ogrzewać na ogniu do rozpuszczenia składników, ostudzić. Do miski z suchymi składnikami dodać jajko roztrzepane z cukrem waniliowym i  wlać syrop z miodu. Wszystko dokładnie połączyć, zawinąć w folię i  wstawić na 2 godziny do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm. Foremkami wykrajać ulubione kształty ciasteczek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec 10 minut w temp 200°C.
Glazura: Białko ubić na sztywna piane, dodać cukier puder i 2 lyżki wrzącej wody. Wszystko dokładnie utrzeć mikserem na gładka masę. Glazura smarować ciasteczka i zostawić na noc. Ciastka zaraz po upieczeniu są twarde, dlatego muszą trochę poleżeć.

file1291028712



FORUM - bieżące dyskusje

Wattpad - korzystacie?
Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...