Piekielna czorba
Składniki:
35 dag łopatki wieprzowej
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/2 średniej czerwonej cebuli
30 dag ziemniaków
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 puszka pomidorów bez skóry
3 łyżeczki ziół dalmatyńskich
natka pietruszki
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
woda
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w drobną kostkę. Zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i cebulę. Płuczemy, kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa. Ściągamy burzyny. Po 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę posiekaną w drobną kostkę lub cienkie paski. Zupę lekko solimy, wlewamy jeszcze około 2 szklanek wody i gotujemy. Gdy ziemniaki będą już niemal miękkie, dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę pomidory, sok z połowy cytryny oraz roztarte w dłoni zioła dalmatyńskie. Doprawiamy do smaku solą, i sporą ilością pieprzu. Gotujemy do miękkości warzywa. Przed podaniem posypujemy zupę drobno posiekaną natką pietruszki.