Piekielna czorba

16 sierpnia 2012, dodał: press
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

35 dag łopatki wieprzowej

2 średnie marchewki

1 średnia pietruszka

1/2 średniej czerwonej cebuli

30 dag ziemniaków

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki

1 puszka pomidorów bez skóry

3 łyżeczki ziół dalmatyńskich

natka pietruszki

3-4 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

sok z 1/2 cytryny

sól

pieprz

woda

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w drobną kostkę. Zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i cebulę. Płuczemy, kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa. Ściągamy burzyny. Po 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę posiekaną w drobną kostkę lub cienkie paski. Zupę lekko solimy, wlewamy jeszcze około 2 szklanek wody i gotujemy. Gdy ziemniaki będą już niemal miękkie, dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę pomidory, sok z połowy cytryny oraz roztarte w dłoni zioła dalmatyńskie. Doprawiamy do smaku solą, i sporą ilością pieprzu. Gotujemy do miękkości warzywa. Przed podaniem posypujemy zupę drobno posiekaną natką pietruszki.

file1345148355



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...