Pieczony ziemniak faszerowany
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 10 dag korniszonów
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 10 dag szynki w plasterkach
- 20 dag jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki starannie wyszoruj, opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw ze skórką. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej. Każdy ziemniak zawiń osobno. Piecz lub grilluj około 60 minut.
- W tym czasie korniszony osącz z zalewy, pokrój cienko w półplasterki. Cebulę obierz, poszatkuj, ułóż na sicie i sparz wrzątkiem. Przepłucz zimna wodą i pozostaw do ocieknięcia. Dodaj do korniszonów.
- Sparzone pomidory obierz ze skórki, przekrój, usuń gniazda nasienne, miąższ posiekaj. Dołóż do pozostałych składników razem z pokrojoną w paseczki szynką, wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki wyjmij z folii, natnij na krzyż, rozchyl. Nałóż farsz z jogurtem.