Pieczony schab z serem pleśniowym, grzybami i czerwoną cebulą
Artykuł zewnętrzny
Dla miłośników mięsnych, wyrazistych dań mamy propozycję na obiado-kolację. W roli głównej dzisiaj występuje schab, który świetnie komponuje się ze świeżymi grzybami leśnymi, które można nabyć obecnie na ryneczkach lub po prostu na grzybobraniu. Wyrazistość tej potrawy podkręca z pewnością dodatek sera pleśniowego i kolendry, ale możecie ją zastapić natką pietruszki, całość podajemy z ryżem lub świeżą bagietką.
składniki:
6 plastrów schabu najlepiej z kością
4 cebule czerwone
czosnek
ser pleśniowy
olej
pół szklanki bulionu
przyprawy (sól, świeżo zmielony czarny pieprz, bazylia)
kolendra
kilogram grzybów (prawdziwki, podgrzybki, borowiki) lub małe pieczarki
Na oleju podsmażyć wysuszone kości schabu, oprószyć solą i pieprzem, dodać cebulę, czosnek, całość chwilę smażyć, dodać umyte i osuszone lekko grzyby (można je wcześniej podgotować), oprószyć bazylią, dodać bulion, umieścić w naczyniu do zapiekania i wstawić całość do piekarnika, piec około 50 minut, pod koniec pieczenia dodać pokruszony ser pleśniowy, pospać świeżymi ziołami.