Pieczony łosoś w bazyliowej skorupce
Artykuł zewnętrzny
Składniki ( dla jednej osoby):
- dzwonko łososia
- plasterek masła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pół papryczki peperonni
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2 łyżeczki bazylii + 1 łyżeczka
- 2 małe lub 1 duży ząbki czosnku
+ focaccia z pomidorkami koktajlowymi i bazylią
Przygotowanie:
- Do moździerza wkładam : posiekaną papryczkę, sok z cytryny, sól, pieprz cytrynowy, posiekany czosnek, bazylię ( 2 łyżeczki) oraz plaster masła. Wszystko dokładnie „ugniatam” i mieszam.
- Łososia myję, osuszam, kładę na foli aluminiowej, nakładam na niego powstałą pastę z dwóch stron i polewam pozostałym w moździerzu sokiem oraz posypuję 1 łyżeczką bazylii.
- Folię składam tak by powstała „zamknięta koperta” i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę 20 minut.
- Focaccię kroję w paski i gdy łosoś pieczę się 15 – 18 minut wkładam ją do piekarnika celem podgrzania .
Smacznego :)