Pieczony łosoś norweski

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

600 g filetu z łososia norweskiego

Marynata:

Przyprawa grill pikantny Prymat
150 ml oliwy z oliwek
Sok z ½ cytryny
Marynata pikantna Prymat

Sałatka:

1 mango
1 melon gallo
1 pęczek rukoli
Świeże kiełki soi, słonecznika i rzodkiewki
Sól, pieprz czarny mielony Prymat
4 pomidory koktajlowe do dekoracji
1 łyżeczka czarnych ziaren sezamu
Szczypiorek do dekoracji

Sos miodowo-sojowy:

½ szklanki sosu sojowego
¼ szklanki miodu pszczelego
½ łyżki sambal oelek
1 łyżeczka marynowanego imbiru

Filet z łososia norweskiego oczyścić ze skóry i ości, umyć, osuszyć i pokroić na równe porcje. Filety zalać marynatą przygotowaną poprzez połączenie wszystkich składników i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Mango i melona obrać, pokroić w paski i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Kiełki wymieszać, dodać rukolę i połączyć z pokrojonymi owocami.

Zamarynowane filety z łososia piec na grillu przez ok. 15-20 minut z każdej ze stron.

Tak przygotowaną, aromatyczną rybę ułożyć na sałatce, skropić orientalnym sosem miodowo-sojowym, a następnie udekorować pomidorami koktajlowymi i ziarnami sezamu.

na podstawie: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...