Pieczony łosoś norweski

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

600 g filetu z łososia norweskiego

Marynata:

Przyprawa grill pikantny Prymat
150 ml oliwy z oliwek
Sok z ½ cytryny
Marynata pikantna Prymat

Sałatka:

1 mango
1 melon gallo
1 pęczek rukoli
Świeże kiełki soi, słonecznika i rzodkiewki
Sól, pieprz czarny mielony Prymat
4 pomidory koktajlowe do dekoracji
1 łyżeczka czarnych ziaren sezamu
Szczypiorek do dekoracji

Sos miodowo-sojowy:

½ szklanki sosu sojowego
¼ szklanki miodu pszczelego
½ łyżki sambal oelek
1 łyżeczka marynowanego imbiru

Filet z łososia norweskiego oczyścić ze skóry i ości, umyć, osuszyć i pokroić na równe porcje. Filety zalać marynatą przygotowaną poprzez połączenie wszystkich składników i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Mango i melona obrać, pokroić w paski i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Kiełki wymieszać, dodać rukolę i połączyć z pokrojonymi owocami.

Zamarynowane filety z łososia piec na grillu przez ok. 15-20 minut z każdej ze stron.

Tak przygotowaną, aromatyczną rybę ułożyć na sałatce, skropić orientalnym sosem miodowo-sojowym, a następnie udekorować pomidorami koktajlowymi i ziarnami sezamu.

na podstawie: www.prymat.pl