Pieczony kurczak z polentą w sosie porzeczkowym
2 filety z piersi kurczaka
250 g kaszki kukurydzianej
kilka gałązek czerwonej porzeczki
2 łyżki śmietany 30%
3 łyżki oliwy z oliwek
40 g startego parmezanu
4 szklanki wody
sos sojowy
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz, papryka słodka, curry, sok z 1/2 cytryny
z 2 łyżek oliwy, soku z cytryny, miodu, 1 łyżeczki sosu sojowego, soli, pieprzu, curry i papryki zrobić marynatę,
polać nią kurczaka i odłożyć na 1 godzinę do lodówki,
kurczaka obsmażyć na patelni, następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez 15 min,
wyjąć z piekarnika, mięso odłożyć,
do tłuszczu z pieczenia dodać porzeczki chwilę smażyć, dodać śmietanę mieszając, dolać łyżeczkę sosu sojowego, sól, pieprz i paprykę,
do sosu dodać kurczaka i jeszcze chwilę podgrzewać,
osoloną wodę zagotować, zmniejszyć płomień, wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką,
podgrzewać mieszając 30 min, dodać w trakcie podgrzewania parmezan i 2 łyżki oliwy,
przełożyć polentę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie,
następnie pokroić ją w kawałki i obsmażyć na patelni,
polentę podawać z kurczakiem i sosem