Pieczony kalafior z grzybami, pomidorkami w ziołach

2 grudnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Lubicie szybkie obiadowe dania jednogarnkowe? Jeśli tak to ten przepis jest dla Was: błyskawiczny i prosty, a podany z grzanką i dipem świetnie komponuje się z lampką czerwonego wina. W przepisie podano informację, aby skropić warzywa oliwą z oliwek i bulionem, ale jeśli akurat nie macie tych składników może być zwykły olej rzepakowy i woda.

kalafior

składniki:

 

  • kilogram grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, maślaki) ewentualnie małe pieczarki
  • pół kilograma świeżych pomidorów koktajlowych lub małych polnych
  • pół kalafiora
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy
  • zioła (natka pietruszki, kolendra lub bazylia)

 

Przygotować kalafiora: podzielić na małe różyczki, grzyby umyć, osuszyć, również pomidory. wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, pokropić oliwą z oliwek, przyprawami, czosnkiem, zalać bulionem, wymieszać, piec około 30 minut w temp. 200 stopni C. Na koniec posypać ulubionymi ziołami, podawać z dipem.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Korektor tuszujący siwe włosy Mytou…
Ja tego używam tylko w podbramkowych sytuacjach...
Balsam do golenia?
Gilette to jednak taka klasyka dla większości facetów.
Wynajmowanie mieszkania czy kredyt …
Jak się jest nastawionym bardziej na karierę niż przesiadywanie w jednym miejscu to raczej...
Manicure w Poznaniu
Używam zwykłych lakierów, więc zmiana koloru to nie problem, kiedy tylko sobie zamarzę...