Pieczony kalafior z grzybami, pomidorkami w ziołach

2 grudnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Lubicie szybkie obiadowe dania jednogarnkowe? Jeśli tak to ten przepis jest dla Was: błyskawiczny i prosty, a podany z grzanką i dipem świetnie komponuje się z lampką czerwonego wina. W przepisie podano informację, aby skropić warzywa oliwą z oliwek i bulionem, ale jeśli akurat nie macie tych składników może być zwykły olej rzepakowy i woda.

kalafior

składniki:

 

  • kilogram grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, maślaki) ewentualnie małe pieczarki
  • pół kilograma świeżych pomidorów koktajlowych lub małych polnych
  • pół kalafiora
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy
  • zioła (natka pietruszki, kolendra lub bazylia)

 

Przygotować kalafiora: podzielić na małe różyczki, grzyby umyć, osuszyć, również pomidory. wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, pokropić oliwą z oliwek, przyprawami, czosnkiem, zalać bulionem, wymieszać, piec około 30 minut w temp. 200 stopni C. Na koniec posypać ulubionymi ziołami, podawać z dipem.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...