Pieczony kalafior z dynią i ziemniakami
Artykuł zewnętrzny
Pieczone warzywa to naprawdę szybki sposób na zdrową przekąskę czy pełnowartościowy posiłek w diecie roślinnej. Pieczenie nie pozbawia warzyw cennych składników odżywczych i witamin w przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania w wodzie. Kalafior to bardzo cenne warzywo, które zawiera duże ilości witaminy C, K, B6, B9, potas, wapń, magnez, sód, żelazo, cyk, miedź oraz fosfor. Jest niskokaloryczny, jednakże powoduje uczucie sytości, dlatego jest polecany osobom będącym na diecie. Wystarczy przygotować naczynie do zapiekania, oliwę z oliwek lub olej, przyprawy i warzywa, które królują w tej potrawie. Umyte i pokrojone na kawałki zapiekamy w nagrzanym piekarniku maksymalnie 20 minut. Wyciągamy i mamy gotowe pełnowartościowe danie, które można zaserwować z czosnkowym dipem lub keczupem domowej roboty np. z cukinii!
składniki:
ziemniaki lub bataty
kalafior
dynia piżmowa
cebula
olej
prażone pestki dyni
przyprawy: kmin rzymski, sól morska, kurkuma, chili, pieprz
Dynię piżmową pokroić w kostkę, ziemniaki pokroić w cząstki. Kalafiora podzielić na różyczki a cebule obrać i pokroić w piórka. Warzywa skropić oliwą i przyprawami, wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 220 stopniach, aż warzywa będą miękkie i rumiane. Upieczone warzywa serwujemy z dipem czosnkowo-koperkowym, ulubionymi ziołami lub keczupem z cukinii.