Pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu
Przepis: Jenny
Składniki:
1,5kg boczku razem ze skórą
20ml prażonego kminku
sól i mielony biały pieprz do smaku
oliwa z oliwek do pieczenia
Słone, karmelizowane plastry jabłka
4 soczyste, chrupiące, kwaśne jabłka
3 łyżki stołowe masła
4 łyżki stołowe brązowego cukru
sól morska do smaku
Jabłkowo-miodowy sos sojowy
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa porządnie posiekanego, świeżego imbiru
3 ząbki posiekanego czosnku
2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
skórka z pomarańczy (trzeba na drobnej tarce zetrzeć tylko wierzchnią część skórki pomarańczowej)
szklanka soku jabłkowego
1/4 szklanki płynnego miodu
1/2 szklanki sosu sojowego
1/2 szklanki słodkiego sosu chilli
1 łyżka stołowa jabłkowego octu winnego
2 łyżki stołowe świeżo posiekanej kolendry
Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Ponacinaj skórę na boczku w paski lub romby (krzyżujace się paski). Zrób to tak, by nie wkroić się w mięso.
3. Posól skórkę i odstaw na 25 minut, sól uwolni z niej całą wilgoć i spowoduje, że będzie chrupiąca. Nadmiar wilgoci wytrzyj ręcznikiem papierowym.
4. Natrzyj boczek bardzo dokładnie solą, pieprzem i kminkiem. Wetrzyj przyprawy starannie, by wypełniły każdy zakamarek.
5. Natrzyj skórkę oliwą i troszeczkę posól. Nie dodawaj żadnych przypraw, bo się spalą.
6. Umieść mięso w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez 20 minut.
7. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz około 75 minut lub do momentu, kiedy mięso stanie się miękkie i soczyste (mniej więcej 50 minut na kilogram mięsa).
8. Wyjmij mięso z piekarnika. Jeśli skórka nie jest chrupiąca, odetnij ją delikatnie razem z cieniutką warstwą tłuszczu.
9. Włóż skórkę z powrotem do piekarnika i piecz aż będzie chrupiąca. Mięso trzymaj przykryte folią by utrzymało temperaturę.
Miodowo – jabłkowy sos sojowy
1. Odlej tłuszcz z pieczenia do rondelka i zdeglasuj z 1/2 szklanki wody.
2. Rozgrzej olej na patelni i delikatnie podsmaż imbir, czosnek, anyż. Wystarczy 1 minuta. Pamiętaj, by ciągle mieszać, żeby się nie przypaliło.
3. Dodaj skórkę i sok z jabłka, miód, sos sojowy i słodki sos chilli, zdeglasowany sos z rondelka i ocet winny.
4. Delikatnie to podgotuj, wrzuć kolendrę i zdejmij z gazu.
5. Spróbuj czy sos jest dobry, dopraw jeśli potrzeba.
Plastry karmelizowanego jabłka
1. Odkrój górę i spód jabłka. Przekrój jabłka poziomo na pół.
2. Rozgrzej masło na dużej patelni.
3. Wrzuć jabłka i posyp cukrem.
4. Potrząśnij lekko patelnią i poczekaj aż cukier się roztopi.
5. Smaż jabłka, aż się zarumienią, przewróć na drugą stronę i smaż przez minutę.
6. Posyp solą morską i zdejmij z ognia.
Podawanie
Pokrój mięso na cienkie plastry. Ułóż na talerzu. Polej sosem. Serwuj z karmelizowanymi jabłkami, zieloną fasolką gotowaną na parze i pieczonymi młodymi ziemniakami.
Wskazówka: schłódź boczek przed odcinaniem skóry, ułatwi ci to pracę. Zawsze używaj ostrego noża. Nigdy nie krój mięsa bezpośrednio po pieczeniu, bo wysoka temperatura powoduje, że włókna w mięsie robią się napięte. Jeśli dasz mięsu odpocząć, to nie tylko jego soki same wrócą na swoje miejsce, ale też włókna będą luźniejsze.
Bajeczne Święta i Nowy Rok z Jenny i Rezą
„Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy”
Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network
Przeżyj niezwykłe Święta przy stole zastawionym wyjątkowymi potrawami. Wybierz się w kulinarną podróż, pełną tradycji różnych krajów i niezwykłych, świątecznych smaków. Uczcij Nowy Rok ucztą godną króla. Brzmi jak bajka? Jeżeli masz takich nauczycieli, jak Jenny Morris i Reza Mahammad, wszystko jest możliwe.
Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w „Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy”. Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej iazjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.
Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.
Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z „Bajecznej akademii kulinarnej”.
Emisja odcinków, z których pochodzą przepisy: 21, 23, 24 i 25 grudnia, godz. 17:30.
O Polsat Food Network
Rozrywka i jedzenie prosto z serca.
Polsat Food Network to świeże spojrzenie na programy kulinarne i celebracja wszystkiego, co odważne, zabawne
i rozrywkowe w tym gatunku. To nie jest typowy kanał o tym, jak gotować! Polsat Food Network to nieustająco jedna
z najszybciej rozwijających się, lifestyle’owych i rozrywkowych marek, pełna wielokrotnie nagradzanych programów o gotowaniu, mistrzów kuchni i kulinarnych rywalizacji.
W Wielkiej Brytanii Food Network to numer jeden wśród lifestyle’owych kanałów, dostępny na wszystkich największych platformach. Strona www.foodnetwork.co.uk jest dostępnym przez całą dobę dopełnieniem kanału, na którym można znaleźć codzienną ramówkę, oglądać na żywo lub na życzenie odcinki programów, zapoznać się z biografiami szefów kuchni, przepisami i innymi formami kontentu.
W obszarze EMEA zapraszamy po więcej informacji na strony: Polska: www.foodnetwork.pl; Południowa Afryka: www.foodnetwork.co.za; dodatkowo EMEA: www.foodnetworktv.com. W USA zapraszamy na stronę www.foodnetwork.com, która jest wiodącą stroną kulinarną w Ameryce i gdzie kanał jest jednym z najbardziej popularnych w telewizji.
Polsat Food Network należy do Scripps Network International, lidera w mediach lifestyle’owych, w dziedzinach, takich jak jedzenie, dom i podróże; dla telewizji, internetu i powstających platform. Na rynku międzynarodowym funkcjonuje pod nazwą Food Network.