Pieczone ziemniaki z pesto z rukoli
Artykuł zewnętrzny
Przyzwyczailiśmy się do myśli, że pesto najbardziej pasuje do dań z makaronu. Zaskoczymy Was jednak, ponieważ pesto np. z rukoli świetnie komponuje się z ziemniakami, ucieszy to na pewno miłośników dań z ziemniakami w roli głównej. Tak przyrządzone ziemniaki można zaserwować do dań mięsnych nawet na uroczystym obiedzie, na pewno będą one hitem stołu! Pesto możecie wykonać sami z bazylii lub rukoli, ale można też zastosować z powodzeniem gotowe pesto w słoiczku.
składniki:
70 dag ziemniaków
10 dag rukoli
40 dag płatków migdałowych
40 dag sera wędzonego żółtego
150 ml oliwy
przyprawa do ziemniaków
Ziemniaki obrać i umyć, gotować we wrzącej wodzie około 7 minut. Przełożyć do brytfanny, posypać przyprawą i wymieszać z 50 ml oliwy, całość piec w nagrzanym piekarniku około 15 do 20 minut.
Rukolę umyć, osuszyć i zmiksować na gładko z czosnkiem, migdałami, serem i resztą oliwy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z upieczonymi ziemniakami.