Pieczone ziemniaki z pesto z rukoli

13 stycznia 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przyzwyczailiśmy się do myśli, że pesto najbardziej pasuje do dań z makaronu. Zaskoczymy Was jednak, ponieważ pesto np. z rukoli świetnie komponuje się z ziemniakami, ucieszy to na pewno miłośników dań z ziemniakami w roli głównej. Tak przyrządzone ziemniaki można zaserwować do dań mięsnych nawet na uroczystym obiedzie, na pewno będą one hitem stołu!  Pesto możecie wykonać sami z bazylii lub rukoli, ale można też zastosować z powodzeniem gotowe pesto w słoiczku.

składniki:

70 dag ziemniaków

10 dag rukoli

40 dag płatków migdałowych

40 dag sera wędzonego żółtego

150 ml oliwy

przyprawa do ziemniaków

 

Ziemniaki obrać i umyć, gotować we wrzącej wodzie około 7 minut. Przełożyć do brytfanny, posypać przyprawą i wymieszać z 50 ml oliwy, całość piec w nagrzanym piekarniku około 15 do 20 minut.

Rukolę umyć, osuszyć i zmiksować na gładko z czosnkiem, migdałami, serem i resztą oliwy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z upieczonymi ziemniakami.