Pieczone ziemniaki z krewetkami i awokado

3 października 2010, dodał: p
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

8 średnich ziemniaków

sól i pieprz

olej

folia aluminiowa

Nadzienie: 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 80g świeżych ziół  (koper, pietruszka, bazylia, estragon), 20dag wędzonego łososia, pół cytryny, 150 g jogurtu naturalnego, 150 g śmietany 30%, 1 dojrzałe, niezbyt miękkie awokado, 10dag gotowanych krewetek, koperek.
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ziemniaki wyszorować, osuszyć i posolić, a następnie zawinąć pojedyńczo w folię. Piec około godziny.
Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zioła opłukać i też pokroić. Płaty łososia, z wyjątkiem jednego, pokroić w kostkę, a pozostały płat, w pasemka o szerokości 2 cm. Wycisnąć sok z cytryny. Jogurt wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, oddać pokrojoną cebulę, czosnek, zioła i kostki łososia- całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Awokado obrać i przekroić na połowy. Usunąć pestkę, miąższ pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki wyjąć z folii, naciąć, zrobić zagłębienie i napełnić farszem. Polać sosem, przybrać cząstkami awokado, pasemkami łososia, krewetkami i koperkiem.
Smacznego.