Pieczone ziemniaki z keczupem i mozzarellą
Ziemniaczki są smaczne same w sobie… idealne z sałatką, idealne jako dodatek do mięsa. Dzieci uwielbiają wyjadać ciągnącą się ziemniaczano-serową masę… Ich zalety mogłabym jeszcze długo wymieniać. To danie niezawodne, rozgrzewające, przywołujące letnie dni z ogniskiem i parującymi ziemniaczkami w roli głównej :)Przepis jest prosty, można kombinować z różnymi keczupami i znaleźć swoja ulubiona wersję:)
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 kulka mozzarelli
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- sól, pieprz
- listki tymianku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, wyszorować skórki, zawinąć w folię aluminiową i upiec na kratce piekarnika. Piekłam w temp. 230 stopni przez 1 godzinę. Wyciągnąć, przekroić na pół i wydłubać łyżeczką wnętrza, ostrożnie, aby nie uszkodzić skórek. Utłuc z ketchupem na puree, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z pokrojoną w kostkę mozzarellą. Powstały farsz umieścić w ziemniaczanych skorupkach. Zapiekać 15-20 minut w temp. 200 stopni.
Podawać jako samodzielna, ciepła przekąska lub z mięsem i sałatkami.
Zjadać ze skórką! :)