Pieczone ziemniaki z grilla
- Porcje: dla 3 osób
- Czas: do 40 minut
- Trudność: bardzo łatwy
- Koszt: do 5 zł
Składniki:
Przepis na 3 osoby: 10 dużych ziemniaków (stare lub młode), natka z pietruszki, koperek, szczypta soli, szczypta pieprzu, majonez light,
Sposób przyrządzania
Ziemniaki z grilla są doskonałym dodatkiem do mięsnych potraw z grilla (pieczona karkówka, boczek, kiełbasa). Przygotowanie potrawy można podzielić na 2 części:
1. przygotowanie ziemniaków
2. przygotowanie sosu
Ad 1: Duże ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy zabrudzenia, suszymy papierowym ręcznikiem. Każdy z ziemniaków owijamy szczelnie w folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki układamy na średniej wysokości na grillu i pieczemy przez ok. 30-40 minut (ziemniaki mają być miękkie).
Ad 2: Do miseczki wkładamy 3-4 duże łyżki majonezu light. Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i teraz najważniejsze – jak podajemy? Ziemniaki, jak już wspomniałem, są przystawką do dań mięsnych, można jednak spożywać je również osobno. Po wyjęciu z folii aluminiowej ziemniaki obieramy ze skórki (powinna lekko odejść (w przypadku młodych ziemniaków, dobrze wyszorowanych możemy tą czynność pominąć), rozkrawamy na ćwiartki i spożywamy maczając w sosie. Polecam. Rewelacyjny smak.