Pieczone ziemniaki z chorizo i kurczakiem

14 kwietnia 2011, dodał: ewuncja
Artykuł zewnętrzny

Bez wątpienia jest to danie ekspresowe, jednogarnkowe i doskonałe w smaku.  Przepis pochodzi z programu telewizyjnego Nigelli Lawson.  Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny.  Chorizo charakteryzuje się mocnym zapachem. Najbardziej popularne odmiany to chorizo z chili oraz chorizo z papryką.  Dzięki aromatom tej kiełbasy nie ma potrzeby używania wielu przypraw.  Polecam i życzę smacznego.

Składniki:

( na 4 osoby )

–  4 udka kurczaka,

–  2-3 ziemniaki na osobę (najlepiej młode ziemniaczki)

–  2 duże lub 3 małe czerwone cebule,

–  20 dag kiełbasy chorizo

–  łyżka suszonego oregano,

–  oliwa,

–  sól i pieprz,

Sposób wykonania:

  1. mięso płuczemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem,
  2. ziemniaki  obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki lub grube plastry,
  3. cebulę obieramy i kroimy w ósemki,
  4. dno naczynia  żaroodpornego skrapiamy delikatnie oliwą i układamy chorizo, następnie wkładamy udka kurczaka a pomiędzy „upychamy” ziemniaki i cebulę, całość posypujemy oregano,
  5. wierzch delikatnie skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220˚C na godzinę.