Pieczone ziemniaki z chorizo i kurczakiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
( na 4 osoby )
– 4 udka kurczaka,
– 2-3 ziemniaki na osobę (najlepiej młode ziemniaczki)
– 2 duże lub 3 małe czerwone cebule,
– 20 dag kiełbasy chorizo
– łyżka suszonego oregano,
– oliwa,
– sól i pieprz,
Sposób wykonania:
- mięso płuczemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem,
- ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki lub grube plastry,
- cebulę obieramy i kroimy w ósemki,
- dno naczynia żaroodpornego skrapiamy delikatnie oliwą i układamy chorizo, następnie wkładamy udka kurczaka a pomiędzy „upychamy” ziemniaki i cebulę, całość posypujemy oregano,
- wierzch delikatnie skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220˚C na godzinę.